Kraamtijd

Meteen na de bevalling komt er veel op je af. De eerste zeven of acht dagen is er meestal professionele hulp van de kraamverzorgende.

Hoeveel uren kraamzorg?

In overleg met de kraamzorgorganisatie kun je kiezen voor drie tot acht uur zorg per dag (24 tot 64 uur in totaal). Dit is afhankelijk van je wensen en wat jij en je baby nodig hebben aan zorg en ondersteuning. Maar ook of bijvoorbeeld partner en familieleden voor jullie kunnen zorgen.

Wat doet de kraamverzorgende?

De kraamverzorgende helpt je bij de verzorging van je kind en ze weet raad! Dat je zelf nog niet alles weet, hoeft gelukkig ook niet. Je groeit met je kind mee. De kraamverzorgende is er om je te helpen, je alles te leren over je baby en je vaardig te maken om met je baby om te gaan.

Onderzoeken

Je baby krijgt direct na de geboorte een apgarscore en in de eerste week na de geboorte een hielprik en een gehoorscreening.

Kwaaltjes

Soms hebben baby’s last van kwaaltjes, zoals geel zien, pukkeltjes, een droge huid en opgezette borstjes.

Zelf kun je ook last hebben van een aantal kwalen na de bevalling, zoals weinig slaap, bloedverlies, naweeën, ontstoken hechtingen, spierpijn, hormonale schommelingen, heftige emoties of sterke emotionele ontlading (ook wel 'kraamtranen' genoemd).

Borstvoeding

Je kunt kiezen om borstvoeding of flesvoeding te gaan geven. In beide gevallen begeleidt de kraamverzorgende je hierbij.

 

Heb je een vraag?

Bij jou in de buurt

Kleintje Koffie: EHBO4Ukkies
28 september 2017

Blog

Ervaring van... Suzanne

Hij, ik en zij werden: WIJ! Al in de kraamtijd kwamen de eerste kaartjes met ‘Familie …’  op de envelop. Familie! Dat vond ik best grappig. Maar echt begrijpen dat ik nu mama, hij papa en zij ons dochtertje is, heeft wel even tijd nodig gehad. En...

Lees verder