Afval scheiden: hoe maak je het leuk?

Afval scheiden: hoe maak je het leuk?

De lege appelmoes pot, een oude krant, lege batterijen, een bananenschil; ze moeten allemaal worden weggegooid, maar allemaal in andere vuilnisbakken. Waarom is dit zo belangrijk? En hoe zorg je dat de kinderen hier ook mee gaan helpen? 

Door afval te scheiden, kan het makkelijker en beter gerecycled worden, en dat is weer beter voor het milieu. Als je al het afval bij elkaar gooit wordt het vuilnis, en kan je er niet zo veel meer mee. Als je het afval scheidt, kan het gerecycled worden en krijgt het afval dus een tweede leven. Zo kunnen er van gebruikt plastic bijvoorbeeld nieuwe kratten of verpakkingen gemaakt worden, zonder dat hier nieuw plastic voor geproduceerd hoeft te worden. En van oud papier wordt nieuw papier gemaakt, zo hoeven er minder bomen gekapt te worden. Ook wordt er minder afval verbrand, wat weer zorgt voor minder CO2-uitstoot. 

Nu vraag je je natuurlijk af; ‘Hoe krijg ik mijn kinderen zo ver dat ze hiermee gaan helpen?’ Het is waarschijnlijk al een wonder als ze een keer opruimen, dus hoe zorg je ervoor dat ze dingen weggooien én het in de goede bak belandt? Hier wat handige tips.

Pimp de vuilnisbak

Om het afval te scheiden heb je natuurlijk meerdere bakken nodig. Om het leuker te maken voor de kinderen en ze er meer bij te betrekken, kan je de vuilnisbakken opvrolijken. Print bijvoorbeeld kleurplaten uit met daarop de thema’s van de vuilnisbakken. Voor de GFT bijvoorbeeld wat groenten, voor de plasticbak flessen, etc. Laat je kinderen deze inkleuren, lamineer ze (zo worden ze niet vies) en plak ze op de vuilnisbakken. Zo hebben zij meteen een geheugensteuntje wat in welke bak moet.

Maak er een spelletje van

Heb je voor bijvoorbeeld het oud papier geen vuilnisbak, maar bewaar je dat in een doos of krat? Hang er een klein basketbalnetje boven. Zo kunnen de kinderen proberen het propje papier door het netje te gooien en maak je er meteen een soort spelletje van.

Complimenteer

Wat natuurlijk altijd helpt om kinderen te motiveren is een beloning. Een goede manier hiervoor is complimenteren. Je kind vind het fijn om te horen als hij of zij iets goed doet. Hij of zij zal hierdoor ook gemotiveerder zijn vaker te helpen, omdat het een gevoel geeft van waardering.

Het is natuurlijk niet makkelijk, en het zal even duren voordat het helemaal goed gaat, maar deze tips zullen je vast en zeker helpen een goed begin te maken. Heb je zelf een ander leuk idee over hoe je afval scheiden leuker kan maken voor kinderen? Deel het op onze Facebook met andere lezers!