Kraamtijd

Meteen na de bevalling komt er veel op je af. De eerste zeven of acht dagen is er meestal professionele hulp van de kraamverzorgende.

Wat doet de kraamverzorgende?

De kraamverzorgende helpt je bij de verzorging van je kind en ze weet raad! Dat je zelf nog niet alles weet, is helemaal niet erg. Je groeit met je kind mee. De kraamverzorgende is er om je te helpen, je alles te leren over je baby en je vaardig te maken om met je baby om te gaan.

Hoeveel uren kraamzorg?

Met de kraamzorgorganisatie maak je afspraken over het aantal uur. Dit is afhankelijk van je wensen en wat jij en je baby nodig hebben aan zorg en ondersteuning. Maar ook of bijvoorbeeld je partner en familieleden voor jullie kunnen zorgen.

Onderzoeken

Je baby krijgt direct na de geboorte een apgarscore en in de eerste week na de geboorte een hielprik en een gehoorscreening.

Kwaaltjes

Soms hebben baby’s last van kwaaltjes, zoals geel zien, pukkeltjes, een droge huid en opgezette borstjes.

Zelf kun je ook last hebben van een aantal kwalen na de bevalling, zoals weinig slaap, bloedverlies, naweeën, ontstoken hechtingen, spierpijn, hormonale schommelingen, heftige emoties of sterke emotionele ontlading (ook wel 'kraamtranen' genoemd).

Borstvoeding

Je kunt kiezen om borstvoeding of flesvoeding te gaan geven. In beide gevallen begeleidt de kraamverzorgende je hierbij.

 

Heb je een vraag?

Blog

Ervaring van... Suzanne

Hij, ik en zij werden: WIJ! Al in de kraamtijd kwamen de eerste kaartjes met ‘Familie …’  op de envelop. Familie! Dat vond ik best grappig. Maar echt begrijpen dat ik nu mama, hij papa en zij ons dochtertje is, heeft wel even tijd nodig gehad. En...

Lees verder