Mijn kind heeft autisme

Op dit moment zijn autisme en vergelijkbare aandoeningen niet te genezen. De meningen over het ontstaan van autisme lopen erg uiteen, de opvattingen over het behandelen eveneens. Het staat vast dat geen kind gelijk is en dat elk kind in staat is eigen manieren te vinden om zichzelf te ontwikkelen.

Heeft mijn kind autisme?

Veel kinderen worden tegenwoordig wel als ‘licht PDD-NOS’ of ‘licht autistisch’ gediagnosticeerd. Toch ligt er een vrij duidelijke grens op het moment dat de stoornis de overhand neemt en het erop lijkt dat je kind nooit voor zichzelf zal kunnen opkomen en ook niet goed voor zichzelf zal kunnen zorgen.

Opvoeden is de basis

Hoe ernstig de stoornis van je kind ook is, de basis voor een goed leven is aandacht, liefde, veel structuur en in dit geval ook professionele begeleiding. Het is de kunst een evenwicht te vinden tussen bescherming en uitdaging. Ook een autistisch kind heeft de behoefte zich te ontwikkelen.  

Hulp en professionele begeleiding

De begeleiding van een autistisch kind kan gemakkelijk een fulltimebaan worden voor ouders en verzorgers. Hoewel het in de praktijk niet altijd eenvoudig te realiseren is, is het aan te bevelen om ook anderen bij de begeleiding te betrekken, zodat je kind niet alleen op jou als ouder leunt. Op Autisme.nl vind je telefoonnummers, adressen en links naar hulp in de buurt.

 

Heb je een vraag?